Neden Prolin?



https://www.instagram.com/queenida.honey/

Prolin, balda en çok bulunan esansiyel serbest amino asitlerden biridir. Prolin değerinin yüksekliği, balın saflık derecesini ve kalitesini anlamak için en büyük kriterdir. Balın kaynağını oluşturan bitki florası, arının yaşadığı bölge ve iklim koşulları baldaki prolin oranını etkileyen en büyük unsurdur. 
Prolini, nektarın bala dönüşümü sırasında sadece bal arılarının ortaya çıkarması nedeniyle dışarıdan sağlamak mümkün değildir. 
Bu nedenle; balın arılar tarafından yapıldığının ve saf olduğunun en büyük göstergelerinden biri prolin miktarıdır. 
Son dönemde, piyasadaki sahte balların önüne geçmek için Türk Gıda Kodeksi’nin yürürlüğe giren son bal tebliğiyle, baldaki prolin değeri bir önceki tebliğde 180 mg/kg iken, 300 mg/kg değerine yükseltilmiştir.

Yorumlar